Blog

Cloud Engineering: je ziet ons niet, maar we zijn er wel.

Oké, die titel vraagt misschien om wat extra toelichting. Laten we beginnen met dat veel werkzaamheden van een (junior) Cloud Consultant bij Suneco - en binnen de ICT ansich - niet perse zichtbaar zijn voor de eindgebruiker. Maar je voorkomt wél een boel met jouw werk. Hackers bijvoorbeeld, wat diefstal van data betekent. Niet geheel onbelangrijk dus. Of beter gezegd, gigantisch belangrijk.

 

Kun jij hacken?  

Interessant! Een beetje kort door de bocht is dit wel. Maar als jij de gedachtegang van een hacker snapt, kun je ook voorkomen dat een hacker hackt. Snap je het nog? Het resultaat van het werk als (junior) Cloud Consultant is namelijk een netwerk of omgeving voor de klant die netjes ingericht én beveiligd is. Denk aan VPN-tunnels, zodat bepaalde mensen bij de omgeving kunnen. En anderen juist weer niet.

 

Maar dan…

Hoe zet je VPN op en hoe ga je om met IP-adressen van bedrijven? Dit werk doen we ter ondersteuning van Suneco, maar ook zeker in opdracht van klanten. Ons eigen netwerk is behoorlijk simpel geworden, wat alleen maar goed is. Zo hebben we zelf geen servers meer, maar wel een werkenbijsuneco.nl website draaien. Die heeft geen connecties met andere systemen die beveiligd moeten worden. Maar we hebben klanten waar dit wel voor van belang is, zoals een zorgverzekeraar. Daar zitten hele interessante klusjes bij. 

We hebben niet per se een branche waar we ons op richten. Zo doen we dit in opdracht voor bijvoorbeeld transport, zorgverzekeraars, semi-overheid en vastgoed. Verschillende opdrachtgevers betekent verschillende technieken. Dat maakt het heel leuk en gevarieerd. Je maakt van veel branches wat mee. 

 

Het werk is een combinatie van tools en de mens

Want Microsoft Azure biedt tools om garanties op veiligheid in te bouwen, maar dit moet je wel kunnen verkopen aan collega’s die contact hebben met klanten. Die noodzaak moet overgebracht worden.  Daarnaast vergen de tools ook inrichting. Soms is het één druk op de knop en soms ook niet. Hier moet wel zicht op blijven.

 

En als het misgaat?

Dan is het alle hens aan dek. Jep, het kan dan behoorlijk hectisch zijn. Zo was er een maand geleden een wereldwijd issue met een software component die op veel plekken werd gebruikt. De eindgebruiker had hier gelukkig geen last van, maar softwareontwikkelaars wel. Voor ons en onze klanten bleken er geen consequenties te zijn, maar wereldwijd heeft dit dus wel gevolgen gehad. 

 

Voor Suneco ook belangrijk

Zoals je waarschijnlijk al begrepen hebt, zijn we partner van Microsoft. Maar ook daar zitten voorwaarden aan. Als partner worden wij bijvoorbeeld verplicht om een jaar na uitgave van Windows 11 over te zijn. Daar komen ook inrichtingen en beveiligings- en privacy policy's bij kijken. Zodra dit goed staat, kunnen alle collega’s normaal hun werk doen. En oja, ook als een laptop uitvalt of monitor het niet meer doet schakelen we even de hulp van de (junior) Cloud Consultant in. ;-)

 

Welke skills komen hierbij kijken?

Voor cloud engineering moet je sowieso affiniteit hebben met het inrichten van netwerken en Microsoft Azure. Dit is een specialistisch iets - waar Microsoft Azure gelukkig veel mogelijkheden voor biedt -, maar je hebt er nog steeds ook kennis voor nodig. Daarnaast is ervaring met het schrijven van scripts in PowerShell handig. Oja, en niet te vergeten: het schakelen tussen werkzaamheden. Het kan best zo zijn dat je een mooie to do lijst hebt opgesteld voor de dag, maar drie ad hoc-klusjes toch echt prioriteit hebben. Denk aan een storing die gefixt moet worden. Cliché, maar waar: als (junior) Cloud Consultant is iedere dag anders! 

Klinkt dit interessant? Bekijk dan eens onze openstaande vacature: (junior) Cloud Consultant en plan een kennismaking in met een van onze collega’s.