Blog

Loop mee met DynamicWeb Consultant / Business Analyst Anouk

Werken voor een grote opdrachtgever, je ontwikkelen tot scrummaster en als extra project ook ‘even’ de bouw van deze ‘Werken bij’-omgeving in goede banen leiden. Anouk heeft niet stilgezeten sinds ze is afgestudeerd. Wil je meer weten over hoe zij het bij Suneco vindt als Dynamic Web Consultant / Business Analyst? Lees dan verder!

 

“Kom maar zoals je bent”

Mijn opleiding HBO-ICT begon ik als Software Engineer. Ik kwam er algauw achter dat ik iets miste en besloot de switch te maken naar Business IT Management. Qua branche zat ik meteen op mijn plek, maar ik word niet gelukkig van alleen maar programmeren. Omdat ik procesoptimalisatie wél erg boeiend vind, besloot ik dat ik product owner of scrummaster wilde worden. Maar zonder ervaring werd dat wel lastig - dacht ik.

Na mijn afstuderen kreeg ik van Michel (senior .Net-developer bij Suneco en een vriend van me) de vraag wat ik wilde doen. Ik sprak mijn ambitie om product owner te worden uit en nog geen tien minuten later hing ik met Ad (directeur) aan de lijn. Hij nodigde me uit om op gesprek te komen. Op de vraag of ik nog een cv moest opsturen, kreeg ik het antwoord: “Nee hoor. Kom maar zoals je bent.” Het voelde meer als een goed gesprek dan echt een sollicitatie.

Stilte ná de storm

Het einde van het jaar is vaak een drukke periode vanwege het afronden van projecten. Zo was ik als scrummaster aan de slag voor ENO Zorgverzekeraar, wat een groot project is. Daarbij kwam dus ook de livegang van de ‘Werken bij’-website kijken en ik doe DynamicWeb voor een aantal klanten.

Nu is alles weer iets rustiger en heb ik wat meer ruimte voor bijvoorbeeld het schrijven van een casus voor een nieuwe collega. Zo kan zij gerichter aan het werk met een fictief project in plaats van dat ze de hele dag alleen maar documentatie doorleest.

Het is de bedoeling dat ik straks meer nieuwe projecten ga doen, maar dan zijn nieuwe collega’s wel erg welkom. Je hebt namelijk niet alleen een scrummaster, maar een compleet scrumteam nodig. Dus meer collega’s betekent ook meer werk voor mij.

Solliciteer direct!

 

Ruimte voor feedback en tegenslagen

Het mooie bij Suneco vind ik dat de sfeer gewoon heel gemoedelijk is. Ik kan ze aanspreken voor een lolletje, maar ook voor serieuzere dingen. We hebben wel eens retrospectives gehad waarin we de groep ook wel aanspreken als iets niet goed gaat. Soms ontstaat er zelfs een meningsverschil, maar we komen er altijd wel weer uit.

Er is ook ruimte om het aan te geven als het even niet zo lekker gaat. Ik ben best wel een stresskip en als ik iets niet opgelost krijg bij een opdrachtgever, dan word ik daar erg onrustig van. Vaak komt er dan een collega die even vraagt: “Hé, gaat het? Heb je iets nodig?” En ook vanuit het management merk ik dat er veel betrokkenheid is.

Elke keer iets nieuws om naar uit te kijken

Ik heb bij Suneco al zoveel geleerd, vooral door praktijkervaring. Ik stel elke keer een nieuw doel voor het volgende jaar. Zo heb ik een mooie houvast van wat ik dat jaar wil bereiken. Afgelopen jaar was dat scrummaster worden en mijn PSM1-certificaat behalen - dat is gelukt! Dit jaar heb ik een nieuw doel: PSM2 halen. En ik wil het scrummaster zijn verder uitdiepen en een keer gedetacheerd worden. Ik heb elke keer weer iets nieuws om naar uit te kijken.

Mocht je overwegen om als Business Analyst bij Suneco aan de slag te gaan, dan raad ik je echt aan om kansen te pakken. Ik heb het afgelopen jaar best wel wat projecten naar me toegeworpen gekregen met de vraag: “Zou je dit niet een keer willen doen?” Dan dacht ik algauw: ik weet niet of ik dat wel kan. Vervolgens deed ik het toch en leerde ik er heel veel van. Bovendien is er altijd een vangnet aan collega’s dat voor je klaarstaat. Dat uit je comfortzone stappen is heel goed en waardevol. Tegelijkertijd hoef je ook niet overal ‘ja’ op te zeggen als het niet iets is wat je wil.