Leertraject Jelle

Jelle is bij Suneco gestart zonder veel kennis van programmeren. Lees hier hoe hij zichzelf heeft ontwikkelt tot Microsoft .Net developer met het Traineeship van Suneco.

Solliciteren bij Suneco

Ik ben bij Suneco begonnen zonder een ICT-opleiding. Via via had ik gehoord dat er mensen nodig waren en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een mailtje gestuurd. Hierin heb ik uitgelegd dat ik weliswaar geen ICT achtergrond heb, maar dat ik wel een universitaire studie heb afgerond en veel interesse heb om een start te maken in het vakgebied. Dit zorgde ervoor dat ik werd uitgenodigd voor een vrijblijvend gesprek, zo kon er van beide kanten bekeken worden of we de sprong aandurfden. Voor mij voelde het bij dit eerste gesprek gelijk goed. Aan het einde van het gesprek kreeg ik het voorstel om een keer een dag mee te lopen en de sfeer te proeven. Dit heb ik uiteraard gedaan. De sfeer was uitstekend en ik zag mezelf hier wel werken.

Opleidingstraject uitstippelen

Tijdens het tweede gesprek is er concreter over de te doorlopen route gesproken. Deeltijd HBO en daarnaast werken vonden we niet helemaal passen bij mijn situatie. Er is dan ook gekozen voor een interne opleiding, waarbij ik in ongeveer een half jaar met hulp van ervaren developers drie Microsoft certificeringen moest gaan halen. Op deze manier kon ik beginnen bij de basis van web development, door te gaan leren voor het eerste certificaat over HTML, CSS en javascript. Aangezien ik mijn kennis over programmeertalen bijna vanaf nul moest opbouwen was dit een goede keuze. Ik ben verder gegaan met het certificaat over MVC, waarvoor ik eerst de beginselen van C# heb geleerd. Om het af te maken en de titel ‘Microsoft Certified Solutions Developer: app builder’ binnen te halen heb ik kennis opgedaan over Microsoft Azure en web services.

Zelfstudie en praktijk met een beetje ondersteuning

Om de nodige kennis op te bouwen word er wel wat van je verwacht. Ik ben meteen fulltime aan de slag gegaan. Het is voor een groot deel zelfstudie waarbij je terug moet vallen op je eigen discipline en dingen zelf uit moet kunnen zoeken. Wel was er altijd iemand die me kon helpen als ik er echt niet uit kwam of extra uitleg nodig had om verder te kunnen. Het heeft me erg geholpen om met de nieuwe kennis en vaardigheden die ik kreeg zelf wat te gaan bouwen. Dit geeft mij uitdaging en je komt zo problemen in je code tegen waardoor je de theorie in de praktijk moet gaan brengen.

Met alleen leren kom je er niet. Het was dan ook fijn dat er na 3 maanden aan me werd gevraagd of ik het zag zitten om mee te werken aan een klantproject. Uiteraard leek dit mij een goed idee. Het heeft me ook zeker geholpen in mijn ontwikkeling. Al was het maar omdat ik tijdens dit project merkte dat ik een goede keuze had gemaakt. Het uitzoeken en oplossen van problemen, maar ook het maken van nieuwe stukken code vind ik leuk.

En hoe nu verder?

Inmiddels heb ik mijn Traineeship na zo’n zeven maanden afgerond. Ik ben benieuwd wat de toekomst me gaat brengen. Ik verwacht veel mooie projecten waarbij ik me naast een ervaren developer verder kan ontwikkelen.

Ook nieuwsgierig geworden?

Heb jij nou nog ook niet die kennis van programmeren, maar lijkt je dat wel helemaal leuk? Meld je nu nog aan voor het Traineeship en maak er net zo'n succesverhaal van als Jelle. Meer over het Traineeship