Onze Scrum Master Marco vertelt meer over zijn rol

26 July 2018
Scrum master Marco

Voor het project van Cuba Travel Network (hierna CTN) ben ik de Scrum Master. Op dit moment ontwikkelt Suneco voor CTN een boekingssite gericht op reizen naar Cuba. Als CMS-pakket wordt Sitefinity gebruikt, wat hier uitermate geschikt voor is. Uiteindelijk kan de klant de gehele site zelf configureren met behulp van widgets. De site heeft een API koppeling met het boekingssysteem. Tijdens het project wordt er zo veel mogelijk Scrum aangehouden. Zo wordt elke dag gestart met de Daily Stand-up waarin besproken wordt wat er gedaan is, wat er gedaan gaat worden en waar we tegenaan lopen. De klant is hierbij fysiek of anders via Skype bij aanwezig.

Meer controle op het project met Scrum

Door gebruik te maken van Scrum tijdens een project van dit formaat zijn veel zaken beter te handelen. Denk hierbij aan de stand-up, de refinement sessies en de planning sessies. We proberen om hier zoveel mogelijk teamleden bij te betrekken zodat er geen verrassingen zijn en iedereen weet wat het doel is van een sprint.

Pragmatisch werken

In het project is niet alles volgens de Scrum methode opgepakt. Dit is ook niet altijd helemaal haalbaar, uiteindelijk is het doel dat je als team het project goed kunt uitvoeren. Zo hebben we ervoor gekozen om een enkele keer de refinement en planning sessie met minder teamleden te houden, zodat de rest van het team door kon met het oppakken van de taken in de sprint. Uiteraard stemmen we dagelijks veel met elkaar af, dus dat die teamleden niet bij iedere refinement en planningsessie aanwezig waren, werkte dit voor ons heel goed.

Mijn ervaring als Scrum Master

Ik pas al jaren Scrum toe in projecten en ook deze keer is het mij prima bevallen. Afhankelijk van de omvang van een project passen we vaak wel een beetje de inzet van Scrum aan. Zeker aan de start van het project is het altijd even zoeken naar een efficiƫnte toepassing van de methode. Uiteindelijk heeft dit wel geleid tot een goedlopend project.

Dit was wel een van de grotere projecten waarbij veel stakeholders betrokken waren. Dit maakte voor mij ook de uitdaging groter. Daarnaast was ik naast Scrum Master ook developer op het project, wat af en toe lastig te combineren is. In een volgend project pak ik graag weer de rol van Scrum Master op. Ik vind het een nuttige rol. Redenen genoeg om mijzelf te gaan certificeren als Scrum Master.

Vervolgfase

Op dit moment is de eerste livegang geweest. De backlog bevat nog een aantal deelprojecten, deze zullen waarschijnlijk in de loop van het jaar opgepakt worden. In het vervolg van het project zal ik deels weer als Scrum Master hierop worden ingezet. Zeker bij de iets grotere deelprojecten. Maar de nazorg zal in principe opgepakt worden door het maintenance team.

Marco-1

VERRIJK JE KENNIS BIJ SUNECO

Onze medewerkers schrijven regelmatig een interessante blog over de kennis die ze tijdens hun werk hebben opgedaan. Benieuwd wat jij hiervan kunt leren?

Lees onze nieuwste blogs
team__0020_Mike

"Suneco heeft een prettige en open werksfeer: met goede relaties samenwerken om een doel te bereiken"

Mike Pino - managing partner Benieuwd naar ons team?